Menu
Tablet menu

Deditelul

Deditelul sau Pulsatilla montana este o planta protejata si foarte vulnerabila, perioada de vegetatie fiind luna Martie – inceputul lunii Aprilie, fructele se coc in luna Mai. Se inmulteste prin seminte care sunt imprastiate de vant. Deditelul este o planta rara pe care din ce in ce mai putini o gasesc din cauza culegerii excesive. Dediteii traiesc langa padurile de conifere pe un pamant preponderent calcaros.

Florile de un albastru intens, parca ar fi de matase scamosata, pline de perisori, dau impresia ca "respira" prin toti porii acel minunat anotimp de primavara. Fiind flori de primavara atrag orice insecta polenizatoare. Mirosul florii este practic inexistent, dar fiind viu colorata nici nu-i trebuie pentru a atrage simpatia albinelor si deopotriva pe cea a oamenilor.

Este o planta destul de scunda, cam 15 cm, dar poate ajunge si la 30 cm in timpul infloririi, iar in perioada formarii de seminte tija florala cu capsula de seminte se poate inalta chiar la 1 m.

Planta contine saponina, terebentina si tanin. Din cauza acestor substante si a perisorilor, in unele zone planta a fost numita"capcana dracului" sau "barba dracului" facandu-se referire la toxicitatea ascunsa sub un farmec irezistibil. Planta contine saponina, terebentina si tanin.

 

Informatii

  • Denumire: Deditelul
  • Denumire stiintifica:: Pulsatilla montana
Evaluati acest articol
(8 voturi)
Bogdan

Pasionat de natura si fotografie.

Mai multe din aceasta categorie: « Laleaua pestrita
Mergi sus

Cautare

  1. Noutati
Oktoberfest - din nou la BRASOV – a mai crescut un an Editia a VII-a -2015
Mascaricii din Scheii Brasovului
Cabana Garbova cu trupa CALEnDAR
Workshop foto de iarna cu Mircea Bezergheanu la lacul Sfanta Ana
Pisica Salbatica
Workshop cu Mircea Bezergheanu - Portrete si perisaj de iarna
Mircea Bezergheanu face Workshop foto
Oktoberfest Brasov 2012
Build 4 Tomorrow la Cristian Brasov
Concurs de Squash la Brasov
Social Media Summit ajunge la Brasov
Egreta mica

Login or Register