Menu
Tablet menu

Cojoaica de padure

Pasare destul de comuna in regiunile cu paduri mai batrane, parcuri si gradini, atat in padurile de conifere cat si in cele cu frunze cazatoare. Datorita co-loritului si, in general, a prezentei ei discrete, deseori nu e observata.

In sudul Europei, unde poate fi intalnita in acelasi areal cu cojoaica cu degete scurte, prefera padurile de conifere de la altitudini mai mari. Este usor de deosebit de celelalte pasari, cu exceptia cojoaicei cu degete scurte. Se distinge de aceasta printr-o spranceana adesea mai distincta, in special in fata ochiului deasupra lorumului; cele doua sprancene se pot chiar uni intr-o dunga subtire deasupra bazei ciocului. De obicei, nu are culoare maroniu deschis pe flancuri si are un penaj putin mai deschis si mai contrastant, cu mai mult ruginiu pe tartita. Ciocul este, in medie, putin mai scurt decat al cojoaicei cu degete scurte.

 Strigatul de slaba intensitate: „srrii“ (repetat, foarte inalt). Mai are si un „tiiih“ simplu, destul de asemanator cu cel al pitigoiului de bradet; poate fi repetat in serii, desi nu atat de rapide ca la cojoaica cu degete scurte. Cantecul este ascutit si subtire, cu o tonalitate slaba, format din sunete clare; initial este accelerat, apoi scade in tonalitate si se termina cu niste variatii scurte, melodice, destul de asemanatoare cu cele ale pitulicii fluieratoare.

Informatii

  • Denumire: Cojoaica de padure
  • Denumire stiintifica:: Certhia familiaris
Evaluati acest articol
(2 voturi)
Bogdan

Pasionat de natura si fotografie.

Mai multe din aceasta categorie: « Huhurezul mare Gaita »
Mergi sus

Cautare

  1. Noutati
Oktoberfest - din nou la BRASOV – a mai crescut un an Editia a VII-a -2015
Mascaricii din Scheii Brasovului
Cabana Garbova cu trupa CALEnDAR
Workshop foto de iarna cu Mircea Bezergheanu la lacul Sfanta Ana
Pisica Salbatica
Workshop cu Mircea Bezergheanu - Portrete si perisaj de iarna
Mircea Bezergheanu face Workshop foto
Oktoberfest Brasov 2012
Build 4 Tomorrow la Cristian Brasov
Concurs de Squash la Brasov
Social Media Summit ajunge la Brasov
Egreta mica

Login or Register