Menu
Tablet menu

Vulpea Roscata

Vulpea roşcată este un mamifer carnivor, din familia Canidae. Pe lângă această specie, dominantă în zona noastră, in lume mai există încă aproximativ 20 de specii de vulpi.

Este răspândită în Europa, Asia, nordul Africii şi America de Nord.

La noi în ţară, trăieşte din Delta Dunării până la limita vegetaţiei forestiere din munţi. Se cunosc două specii: vulpea roşcată, cea mai comună, şi vulpea negricioasă. Densitatea cea mai mare este la deal şi câmpie, unde abundă hrana.

 

Vulpea este mai mică decât un câine obişnuit Lungimea corpului este de 60-75 cm, înălţimea la greabăn de 35-40 cm şi greutatea de 6-10 kg. Coada este sufoasă de 30-40 cm lungime.

Blana este roşcată cu diferite varietăţi (de la roşcat aprins până la portocaliu-cenuşiu), picioarele şi vârful urechilor sunt negre, iar vârful cozii este alb, mai rar negru. Pe piept şi pe frunte are o pată albă.

Vulpea năpârleşte primăvara, iar părul creşte încet, vara este mai mic şi abia în decembrie blana este cu spicul complet dezvoltat. Urechile sunt mici, triunghiulare, îndreptate în sus. Botul este ascuţit, cu canini mai lungi în comparaţie cu ai altor canide. La degete are gheare tăioase cu care scormoneşte în pământ pentru săparea vizuinii sau pentru căutarea hranei.

Vulpea se deplasează la pas, salturi face numai când se aruncă asupra prăzii. Iarna, cu coada ei stufoasă îşi şterge urmele de pe zăpadă.

Glasul vulpii variază, se poate auzi un lătrat în perioada împerecherii sau când puii rămân singuri, mama comunică cu puii printr-un mormăit, rănită sau încolţită ea scoate un ţipăt, iar puii flămânzi scâncesc.

Vulpile îşi construiesc vizuina săpând galerii subterane cu mai multe intrări (înguste, orizontale), iar alteori le ocupă vizuina bursucilor, murdărindu-le intrarea. Bursucii, fiind nişte animale curate, îşi părăsesc vizuina.

Simţurile cele mai dezvoltate ale vulpii sunt mirosul şi auzul, apoi văzul. Pe vreme bună stă prin tufişuri în apropierea vizuinei, iar după hrană iese doar în amurg şi noaptea.

Împerecherea are loc în perioada ianuarie-februarie. Femela naşte pui o singură dată pe an (martie-aprilie), în vizuini subterane. Când vin pe lume, puii de vulpe (4-6 pui) sunt orbi, ochii lor se deschid abia după două săptămâni de viaţă. Mama lor este mereu în preajma puilor pentru a-i alăpta şi a-i apăra de duşmani. Dacă i se descoperă vizuina îşi cară puii în alt loc. începând cu a doua lună, puii sunt luaţi la vânătoare de către mamă. Vulpile sunt foarte jucăuşe, jucându-se cu fraţii şi părinţii, puii învaţă metode eficiente de mişcare, de capturare a prăzii şi fuga de duşmani.

Durata de viaţă este de 12-14 ani. Aprecierea vârstei se face cu aproximaţie după tocirea dentiţiei.

Vulpea vânează singură. Se hrăneşte cu cele mai mici mamifere: şoareci de câmp, popândăi, veveriţe, iepuri, potârnichi, păsări din ogrăzile oamenilor etc. Vara, se hrăneşte şi cu insecte, iar toamna consumă fructe din păduri sau livezi. Asemenea ursului, şi ei îi place mierea de albine şi nu-i pasă de înţepăturile lor până nu-şi umple burta.

Vulpea detectează prada mai ales după sunet sau miros. O pândeşte pe burtă şi sare asupra sa, cu labele din faţă, ca o pisică. Uneori, se foloseşte de tot felul de şiretlicuri pentru a prinde prada sau pentru a-i pierde duşmanul urma. Ele însă, ucid mai mult decât pot mânca, iar ceea ce Ie rămâne, îngroapă în pământ, urmând a reveni altă dată la locul cu provizii.

Duşmanul natural al vulpii este lupul flămând.

În România, vulpile se clasează pe locul doi după iepure, în rândul mamiferelor vânate. Ea este vânată pentru trofeu (craniu şi blană). Blănile vulpilor se folosesc pentru confecţionarea gulerelor, hainelor lungi sau scurte şi căciulilor.

Vulpile mai sunt vânate cu mare cruzime pentru că atacă coteţele cu găini, dar şi pentru faptul că acestea răspândesc mai multe boli foarte grave, printre care şi turbarea. Această boală poate fi transmisă mamiferelor cu care vulpile intră în contact direct, dar poate fi transmisă şi omului, prin muşcătură sau prin intermediul păsărilor din ogradă.

Informatii

  • Denumire: Vulpea Roscata
  • Denumire stiintifica:: vulpes vulpes
Evaluati acest articol
(39 voturi)
Bogdan

Pasionat de natura si fotografie.

Mai multe din aceasta categorie: « Bizamul Mistretul »
Mergi sus

Cautare

  1. Noutati
Oktoberfest - din nou la BRASOV – a mai crescut un an Editia a VII-a -2015
Mascaricii din Scheii Brasovului
Cabana Garbova cu trupa CALEnDAR
Workshop foto de iarna cu Mircea Bezergheanu la lacul Sfanta Ana
Pisica Salbatica
Workshop cu Mircea Bezergheanu - Portrete si perisaj de iarna
Mircea Bezergheanu face Workshop foto
Oktoberfest Brasov 2012
Build 4 Tomorrow la Cristian Brasov
Concurs de Squash la Brasov
Social Media Summit ajunge la Brasov
Egreta mica

Login or Register