Menu
Tablet menu

Pestera Polovragi - obiectiv pe traseul #Transalpina

Modelata de catre raul Oltet in formatiunile calcaroase ale Muntilor Capatanii, Pestera Polovragi este un veritabil monument al naturii din judetul Valcea.

Pornind de la Manastirea Polovragi care este la intrarea in cheile Oltetului si urcand aproximativ 200 – 300 ajungem la intrarea in Pestera Polovragi care este ca o poarta care ne invita la vizitare. Intrarea in pestera se face din ora in ora in grupuri organizate, condusi de un ghid care povesteste foarte frumos. Costurile sunt 5 Ron biletul de intrare si 5 Ron taxa foto sau video.

De la ghidul nostru am aflat ca numele pesteri se pierde in negura anilor, provenind de la o planta numita povraga, polvraga sau polovraga folosita in popor ca remediu impotriva bolilor. Pestera este o pestera calda si umeda (temperatura este constanta 9 grade si umiditate medie 90 %) in care sunt numeroase "picaturi" din infiltratii cu apa bogata in carbonat de calciu, oxid de fier etc, in functie de stratele pe care le strabate pana ajunge in pestera. Pestera are o lungime de aproximativ 10430 m, din care vizitabili sunt maxim 800 m.

In prima parte a pesterii sunt numeroase dovezi de locuire de-a lungul timpului a pesterii Polovragi, de la daci unde se mai pastreaza "scaunul lui Zalmoxe" pana la oameni care se adaposteau in timpul razboiului. In prezent in pestera locuiesc cateva sute de lilieci cu potcoava, pe care nu i-am vazut, dar am putut vedea dovezile concludente de locuire. Ajungand relativ usor pestera merita vizitata, pentru siguranta, vizitatorii ar trebuii sa posede si o lanterna. Destul de frecvent se intrerupe curentul electric in pestera (eu am patit-o).

Abia astept sa merg din nou in pestera cu prietenii din expeditaia #Transalpina

Evaluati acest articol
(1 Vot)
Bogdan

Pasionat de natura si fotografie.

Mergi sus

Cautare

  1. Noutati
Oktoberfest - din nou la BRASOV – a mai crescut un an Editia a VII-a -2015
Mascaricii din Scheii Brasovului
Cabana Garbova cu trupa CALEnDAR
Workshop foto de iarna cu Mircea Bezergheanu la lacul Sfanta Ana
Pisica Salbatica
Workshop cu Mircea Bezergheanu - Portrete si perisaj de iarna
Mircea Bezergheanu face Workshop foto
Oktoberfest Brasov 2012
Build 4 Tomorrow la Cristian Brasov
Concurs de Squash la Brasov
Social Media Summit ajunge la Brasov
Egreta mica

Login or Register